top of page
banner.jpg

Tagvinduer

Tagvinduer i støbejern med koblet ramme og isoleret karm

Vi lagerfører tagvinduer i størrelser og formater, der matcher de mest anvendte typer af tegltagsten og tagbeklædninger. Vinduer, der endnu ikke lagerføres, kan projektproduceres på baggrund af eksisterende tagbeklædninger.

Skærmbillede 2020-01-15 kl. 10.24.06.png

I 2010 videreudviklede GH Form sine støbejernsvinduer til et nyt idekoncept fra arkitekt maa Hans Geyer - et koblet tagvindue i støbejern. Konceptet blev realiseret gennem støtte fra Real Dania og produktionen gennemført af GH Holbæk Jernstøberi, et kundestøberi og videncenter, som har specialiseret sig i at fremstille støbejernsemner til brug ved renovering af fredede og bevaringsværdige ejendomme. 

Med focus på energibesparelse, bæredygtighed og funktionel brugervenlighed fremstilles og udbydes idag et tagvinduesprodukt , som på energisiden er udviklet i samarbejde med DTU Byg. Vinduet er testet - Teknologisk Institut til en U værdi, der ligger på niveauet 1,7 og 2,0 W/m²K. Det har været målet at få energitestet hele vinduet for at den sande U-værdi. Det har betydet at Teknologisk har udført testberegninger både på karm og oplukkelig ramme samt glasset. Det er den samlede U-værdi af disse 3 dele der giver den sande U-værdi. 

 

Det koblede støbejernsvindue er godkendt af Kulturarvstyrelsen til brug ved ombygning af tagetager til beboelse og kontorer i fredede og bevaringsværdige huse.

GODT.png
Skærmbillede 2020-01-15 kl. 13.04.29.png
kob_vin_komp.png

Støbejernsvinduer til fredede
og bevaringsværdige bygninger

Som udgangspunkt er vinduet det oprindelige støbejernstagvindue. Vinduet fremstår uændret set udefra i overenstemmelse med kulturarvsbestemmelserne for fredede og bevaringsværdige bygninger.

 

Støbejernskarmen er isoleret med 20 mm og den oplukkelige ramme i støbejern er forsynet med en patenteret aluminiumsramme med 4 mm energiglas. Den koblede aluminiumsramme er hængslet direkte på den oplukkelige støbejernsramme og kan klappes ud for rengøring.
 

Der udbydes en serie af tagvinduer på 4,6,9 og 12sten - 12 stenvinduet er godkendt som brandåbning - Serien fremstilles med støbte inddækninger til tage beklædt med naturskifer samt tage beklædt med Gl. Dansk vingetegl eller JP Håndstrøgen vingetegl fra Monier.


Hvad angår andre typer teglsten kan disse også bruges, men der skal beregnes tid til tilpasning ved montering.

Overflade behandling 
Tagvinduerne leveres som standard i farven Pearl Grey. En vejrbestandig maling kan leveres i andre farver efter ønske. 

Metalisering som overfladebehandling leveres også. Forsvarets huse på Christiansø ligger udsat ved havet, her var det indlysende at de nye jernvinduer forsvaret bestilte hos GH Form skulle metaliseres. 

Nogle gamle støbejernstagvinduer kræver ikke udskiftning men blot renovering. GH Form har god erfaring og ekspertise til at kunne tilbyde dette restaureringsarbejde bl.a. via samarbejde med arkitektfirmaerne. 
 

Andre typer støbejernsvinduer
Det er muligt at bestille andre typer koblede tagvinduer i støbejern. Eks.vis ovale eller runde tagvinduer eller større ataliervinduer. Ved efterspørgsel på tagvinduer efter specialmål, skal der påregnes udgift til modelfremstilling.

bottom of page